maandag 25 juli 2011

Wereldomroep 5: Ignaz Neumark, Johan Feltkamp - Hans Henkemans (1947)


Dit is de laatste post in een serie van 5, gewijd aan 11 unieke platen van de Stichting Radio Nederland Wereldomroep. Ze namen op 18-08-1948 een vijftal composities op van bekende Nederlandse componisten: Léon Orthel, Willem Pijper, Hendrik Andriessen, Henk Badings en Hans Henkemans. De vorige 4 posts werden uitgevoerd door de dirigent Eduard Flipse, maar het fluitconcert van Hans Henkemans wordt uitgevoerd door Johan Feltkamp, fluit, en Ignaz Neumark, dirigent, samen met het radio Philharmonisch Orkest. De opname beslaat 4 plaatkanten, die van binnen naar buiten afgespeeld moeten worden.

Ignaz Neumark (1888-1959): Pools dirigent, in 1951 genaturaliseerd als Nederlander. Opgeleid op conservatoria van Leipzig en Warschau, met o.a. Arthur Nikisch als docent.
1914-1921: Philharmonisch Orkest Oslo (naast Georg Schneevoigt)
1922-1953: Residentie Orkest (Den Haag) in Kurhausconcerten, Scheveningen, waar hij een zeer geliefd dirigent was. In 1953 gehuldigd vanwege zijn 65ste verjaardag. Daarna heeft hij, vanwege een verminderde gezondheid, nog tot 1958 af en toe gedirigeerd in Scheveningen.
Op mijn blog 33 toeren klassiek is hij te horen op een MMS 25cm LP met Tod und Verklärung van Richard Strauss met het Utrechts Symphonie Orkest. Het is heel bijzonder dat er zo'n zeldzame opname met deze dirigent, die zo weinig heeft opgenomen, en zo veel in Nederland heeft gedirigeerd, opduikt.

Hans Henkemans

Hans Henkemans (1913- 1995): Nederlands pianist, componist, muziekdocent en psychiater.
1926-1931: studeerde piano en compositie bij Bernhard van den Sigtenhorst Meyer en compositie bij Willem Pijper. 
vanaf 1931: studeerde geneeskunde te Utrecht.
Wijdde zich na de oorlog geheel aan de muziek.
02-12-1945: debuut als pianist in het Concertgebouw, Amsterdam. Er volgde een ruim 23 jaar durende loopbaan als concertpianist in binnen- en buitenland (tot 1969), Was gespecialiseerd in Mozart en Debussy. Hij speelde alle 23 pianoconcerten van Mozart voor de radio en nam het complete pianowerk van Debussy op. In totaal heeft hij meer dan 20 LP's opgenomen. In de jaren '60 gaf hij les aan het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen (compositie en instrumentatie) en aan het Amsterdams muzieklyceum (piano).
In 1963 ontving hij een prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet.
in 1981 promoveerde hij in de psychiatrie, met een proefschrift waarin hij het creatieve proces analyseert.
Als componist stond hij onder de invloed van Claude Debussy, Maurice Ravel en Willem Pijper. Zijn Concerto voor fluit en orkest is gecomponeerd in 1945-46. Het werk is opgedragen aan de fluitist die het in deze opname uitvoert: Johan Feltkamp.

Johan Feltkamp (1896-1962): Nederlands fluitist, docent en componist. Studeerde fluit bij Johan Amans. Ging in 1910 naar het Koninklijk Conservatorium den Haag, studeerde fluit bij Bram Best. Afgestudeerd in 1913, tot het uitbreken van W.O.1 als fluitist bij het Philharmonisch Orkest Dortmund. Daarna fluitist bij het Residentie Orkest Den Haag, het Philharmonisch Orkest van Oslo, waar hij directielessen van Johan Halvorsen kreeg. Na W.O. 1 tot 1921 eerste fluitist in het Concertgebouworkest Amsterdam. Trok zich daarna terug uit het orkestgebeuren, was met name geïnteresseerd in oude en eigentijdse muziek. Speelde in veel ensembles:
Trio Feltkamp-Lentz-van Wering: met Piet Lentz viola da gamba en Janny van Wering klavecimbel;
Amsterdams Trio: met Henriette Bosmans, piano; en haar partner de celliste Frieda Belinfante. Overigens trouwde hij in 1930 met Frieda Belinfante, het huwelijk hield stand tot 1936 (hij hertrouwde met zijn leerlinge Henriëtte Smalt).
Trio met To van der Sluys, sopraan en Hanna Beekhuis, piano;
Kwartet Feltkamp: na W.O.2, met Perry Hart, viool; Joke Vermeulen, viola da gamba, en Piet Lentz, cello.
Vanaf 1935: Musica Antiqua: het eerste Nederlandse professionele oude muziekgezelschap, met Hans Brandts Buys, klavecimbel; Nicolas Roth, viool; Carel van Leeuwen Boomkamp, viola da gamba.
1935-1957: trio met Piet Ketting (pianist-componist) en hoboïst Jaap Stotijn.
Als docent was hij een gewild leraar: sinds 1930 gaf hij les aan het Amsterdams Muzieklyceum en aan de Volksmuziekschool van Amsterdam. Na W.O.2 doceerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij heeft veel fluitisten in Nederland opgeleid, w.o. Koos Verheul en Jaap Geraerdts.
Er zijn erg weinig plaatopnamen van hem bekend. Uniek dat hij hier te horen is in een compositie, die ook aan hem opgedragen is.

Hans Henkemans: Concerto voor fluit en orkest (1945-46)    13:40
allegro aperto - notturno - allegro ma non troppo
Johan Feltkamp, fluit; Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Ignaz Neumark
78t 30 cm: Stichting Radio Nederland Wereldomroep
Opname 18-08-1947

Download flac
Download mp3

5 opmerkingen:

 1. I have just found this recording on your blog, but have also found that it is not available. Is there any way in which I can hear this, please?
  Chris
  (I don't know how to give a profile below)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, zojuist heb ik geprobeerd deze opname (fluitconcert van Henkemans door Johan Feltkamp) te downloaden van Mega.NZ, maar ik krijg de foutmelding "Temporary error, retrying". Doe ik iets fout, of zijn de bestanden niet meer beschikbaar? Zou jammer zijn, want er is erg weinig bewaard gebleven van Feltkamp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Probeer het een andere keer nog eens: de links werken in principe prima - ik heb geen idee waar het aan kan liggen. Laat het me weten als het niet blijft lukken.

   Verwijderen
  2. Ben er inmiddels achter waarom het in eerste instantie niet werkte: Mega.NZ vereist een app die in de achtergrond draait, de installatie daarvan was nogal ondoorzichtig. Maar het is inmiddels dus gelukt, bedankt voor deze bijzondere opname!!

   Verwijderen
  3. OK, goed om te horen. Geniet van de muziek!

   Verwijderen